Buiten spelen

De Kroost heeft een grote tuin waarin de drie peutergroepen elke dag buiten spelen. De tuin biedt andere ontwikkelingsmogelijkheden dan de binnenruimtes.

De kinderen kunnen buiten de seizoenen ervaren. De warme zomerzon, de harde herfstwind en de regenplassen om in te stampen, de stille sneeuwvlokken die neer dwarrelen en de eerste zachte lentedag. Samen met de kinderen kijken de pedagogisch medewerkers naar wat er aan natuur te beleven is: de bloemen, de torretje en pissebedden, de kastanjes, paddestoelen en spinnenwebben, de kale takken en koude neuzen, de ontkiemende knoppen en eerste bolletjes die omhoog komen.

Naast de tuin is een kleine moestuin waarin we met kinderen zaaien, water geven, wieden en oogsten. De pompoenen, courgettes, aardappelen, prei, ui, radijsjes, mais, aardbeien, bessen e.d. worden door de kinderen verwerkt en geproefd. Het geeft kinderen de mogelijkheid te ervaren hoe de groente en fruit groeit en bereid wordt tot iets om te eten.

Buiten kunnen de kinderen ook rennen, balanceren en springen. Er zijn kruiwagens en houtblokken om als echte werkmannen aan het werk te kunnen. Er zijn fietsjes en natuurlijk ontbreekt op de oude boerderij de tractor niet. Op deze manier kunnen kinderen hun grove motoriek ontwikkelen.

Het spelen met zand en water geeft de kinderen altijd eindeloos veel speel en ervaringsmogelijkheden.

De kinderen hebben op De Kroost laarzen en regenkleding nodig om het buiten spelen bij minder mooi weer mogelijk te maken. Ouders wordt gevraagd rekening te houden met de weersomstandigheden en de ‘risico’s’ voor de kleding. Deze kan vies worden en mogelijk sneller kapot gaan. Het is voor kinderen prettig als ze kleding aan hebben waarin zij zich makkelijk kunnen bewegen en die tegen een stootje kan.

gele-helm