Duurzaamheid

Het is 'in' om aan duurzaamheid te doen. Voor De Kroost is duurzaamheid al jaren een vanzelfsprekend onderdeel van de gehele organisatie. Dit komt terug in de pedagogische werkwijze, visie en missie, huisvesting en onderhoud, inkoop en verbruik, eigenlijk in alles wat we doen en ontwikkelen.

De visie van waar uit wij werken is er op gericht om kinderen de mogelijkheid te geven zich te ontwikkelen naar hun eigenheid en talenten maar ook in een gezonde en harmonieuze relatie met hun omgeving. Die omgeving zijn natuurlijk andere kinderen en volwassenen maar ook de natuur. Dat is in onze visie één geheel. We maken deel uit van een sociale en natuurlijke omgeving. Dit is voor onze onlosmakelijk met elkaar verbonden en heeft als gemeenschappelijk gegeven het leven zelf!

Bij jonge kinderen zie je het leven nog zo zichtbaar aanwezig. De groeikracht is de eerste jaren groot en iets waar je met bewondering naar kan kijken. Deze levenskracht zie je ook in de natuurlijke omgeving en dat willen we kinderen laten ervaren en daar zich in thuis laten voelen.

Als we dus het unieke en de levenskracht van ieder kind respecteren en bewonderen kunnen we niet anders dan de natuurlijke omgeving van dat kind bewonderen en respecteren.

We ‘doen’ bij De Kroost dus niet aan duurzaamheid, wij zijn duurzaam. Respect voor de natuur en het milieu is een vanzelfsprekend onderdeel. Dat wordt niet bepaald door financiële keuzes maar door de uitgangspunten van de organisatie.

Hoe krijgt dit in onze werkwijze vorm:

Ritme van de dag en het jaar

Iedere dag begint met het opkomen van de zon, het midden van de dag en het weer ondergaan van de zon. Voor kinderen is dit een heel zichtbaar en vertrouwd ritme in de dag. Door het jaar heen is ook een ritme, n.l. die van de seizoenen wat net als het dagritme heel zichtbaar en vertrouwd kan zijn. Met de kinderen staan we bij deze twee ritmes stil door er over te zingen, verhalen over te vertellen en door de jaarfeesten te vieren.

De natuur om ons heen

Het buitenspelen gebeurt bij De Kroost elke dag en heeft een belangrijke plek in de dag. De tuin van De Kroost geeft de kinderen de mogelijkheid om dat wat daar leeft te ontdekken en te leren kennen. De eerste sneeuwklokjes en krokussen die ondanks de kou al aangeven dat de natuur weer wakker wordt en de lente in aantocht is. De kracht die in knoppen aan de takken te zien is. De pracht van de bloesemtijd en de bloemen. Het koele gras in de zomer aan je blote voeten. Het kliederen in de modder na een regenbui. De wind door je haar voelen in de herfst. De bladeren die naar beneden dwarrelen en de eerste sneeuwvlokken op je hand. Het is maar een greep aan alles wat er in de tuin voor kinderen te beleven is.

Pedagogisch medewerkers

Pedagogisch medewerkers zijn zich bewust van de rijkdom aan ervaringen die buiten voor de kinderen aanwezig is. Zij houden buiten geen pauze maar beleven dit met de kinderen mee. Zij laten de kinderen zien welke diertjes er onder een steen leven en zoeken samen mee naar de mooie bladeren die te vinden zijn.

De moestuin

De moestuin heeft een bijzondere plek in het geheel. Deze maakt onderdeel uit van de tuin waar de kinderen spelen. De pedagogisch medewerkers zorgen hier waar mogelijk samen met de kinderen voor. Bijvoorbeeld door samen de pootaardappelen in de grond te stoppen, de aardbeien te oogsten, te ruiken aan de verschillende kruiden of bij droog weer water geven. In de moestuin groeien onder andere peultjes, aardappelen, courgette, pompoen, uien, maïs, bessen, kruiden en bloemen. We willen kinderen laten zien hoe je voor een moestuin kunt zorgen en hoe daar de groenten kunnen groeien. Het oogsten en verwerken leggen we kinderen niet uit maar we doen het samen met hen. Zo maken ze zelf vlierbessensap, pompoensoep, appelmoes of genieten bij het eten van het fruit van de eigen bessen, pruimen en aardbeien.

Voeding

Met de moestuin leren we de kinderen dat voedsel niet alleen uit de winkel komt. We bakken een paar keer per week brood waar de laatste kruimel meestal van opgaat. Al het voedsel dat we inkopen (de Korenmaat en BD-totaal zijn onze leveranciers) is biologisch of biologisch dynamisch.

Verzorging en schoonmaakmiddelen

Net als bij voeding zijn alle verzorgingsmiddelen en schoonmaakmiddelen biologisch. Ook het schoonmaakbedrijf wat bij De Kroost schoonmaakt gebruikt enkel milieuvriendelijke middelen.

Afval

Als elk huishouden heeft ook het grote huishouden van De Kroost afval. We scheiden het groen afval, glas, plastic, papier en chemisch afval zoals batterijen. Luiers worden in speciale containers verzameld en wekelijks afgehaald door een bedrijf dat gespecialiseerd is in milieuvriendelijke afvalverwerking. We leggen dat niet aan de kinderen uit omdat we hun daar niet mee willen lastig vallen maar we leven het wel voor.

Energieverbruik

Doordat het gebouw oud is, is isoleren nodig maar niet volledig mogelijk. Daarnaast willen we ook dat het gebouw blijft ‘ademen’. Frisse lucht is belangrijk voor de gezondheid van kinderen.

Er zijn geen afwasmachines aanwezig en de droger wordt alleen gebruikt als bijvoorbeeld door regen de laken was buiten niet kan drogen.

De beide babygroepen hebben vloerverwarming. Dit heeft een lager gebruik van energie dan radiatoren. Bij de peutergroepen zijn de radiatoren aan de buitengevel extra geïsoleerd.

Bij de verlichting hebben we gekozen voor led lampen een hoge kleurkwaliteit en een laag verbruik.

aardappels-rooien
mandje-verse-groenten
rozenstruik
herfstblad
herfststilleven