Recepten

Recept broodhaantjes

Ingrediënten (voor 2 broodhaantjes)
-125 gram bloem (gezeefd) en een beetje extra om te kneden
– snufje gist
– snufje zout
– theelepel suiker
– 10 gram roomboter of plantaardige margarine
– 60 ml lauwwarme melk
– 2 krenten (voor de oogjes)
– 1 ei

Doe de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuil.
Los de gist op in de lauwwarme melk en schenk het gistmengsel in de kuil.
Roer voorzichtig het gistmengsel met wat bloem samen tot een papperig beslag. Zorg ervoor
dat je aan de zijkanten van de kom nog een “muurtje” van droge bloem hebt.
Snij de roomboter of margarine in dunne plakjes en leg deze op je bloem-gist papje.
Strooi voorzichtig zout en suiker langs de randen van de kom op de droge bloem. Let bij het
toevoegen van het zout dat het niet in het gistmengsel terecht komt.
Laat het mengsel nu 15 minuten staan. Na 15 minuten zijn kleine bubbels ontstaan in het
gistmengsel. Gebruik een houten pollepel om het deeg nu goed te roeren tot een geheel.
Strooi wat bloem op je werkblad, zodat het deeg niet gaat vastplakken. Kneed totdat het
deeg soepel is geworden en vorm het deeg tot een deegbal.
Leg de deegbal in een kom en bedek met plastic folie. Zet de kom op een warme plek en laat
het deeg rijzen. Het duurt ongeveer een uur of totdat het deeg in volume is verdubbeld. Dit is
de 1e rijs.
Neem de deegbal uit de kom en leg het op het werkblad. Snijd het deeg in 2 gelijke stukken.
Rol van elk stuk een langwerpige deegrol van ongeveer 20 cm lang. De ene kant van de
deegrol moet iets dikker zijn dan de andere kant.
Vorm het haantje. Leuk is om met een schaar veren, kam en een bek er in te knippen.Nog
even een krentje er in voor het oog van het haantje.
Leg de haantjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedek de bakplaat met plastic folie
en laat de haantjes op een warme plek rijzen. Laat de haantjes een uur rijzen of totdat ze in
volume verdubbeld zijn. Dit is de 2e rijs.
Bestrijk de haantjes met het geklutst ei.
Bak de haantjes in 20-25 min gaar in oven op 225 C.
Als de haantjes goudbruin zijn haal je ze uit de oven. Laat de paashaantjes op een rek
afkoelen tot ze op kamertemperatuur zijn.